Niečo chutné a zdravé, samozrejme rýchlo

encyklopédia nápojov

Smoothie, turmix, šťava, džus, šejk - nápoje pripravené z ovocia, ktoré sú vynikajúcim doplnkom raw stravy. V čom sa líšia, ako ich pripraviť?

Smoothie vs turmix

Smoothie je najčastejšie pripravovaný z ovocia, ale častokrát je doplnený zeleninou a dochutený koreninami, prípadne rôznymi superfoodmi. V tomto sa veľmi podobá turmixu. Smoothie je od toho smoothie, že obsahuje vždy ľad. Oba nápoje obsahujú celé ovocie, nie iba ich šťavu, práve preto pri ich príprave nevzniká žiaden odpad. Ovocie, zeleniu rozmixujeme v celku a výsledok je hustá pochúťka, bohatá nielen na vitamíny, minerálne látky, stopové prvky, enzými ale aj na vlákninu. Bombastickú biologickú hodnotu nášho obľúbeného drinku si vieme najviac zachovať, ak pri jeho príprave minimalizujeme oxidačný proces. Najlepšie je preto pripraviť si ho vákuovým mixérom.

vákuový mixér

Centrifúga alebo lis

Šťava a džús v porovnaní s turmixom a smoothie obsahujú menej vlákniny, pretože džuina ovocia a zeleniny sa nedostane do nápoja, iba ich šťava. Pri pití džúsu alebo šťavy teda pijeme iba to, čo sme z ovocia alebo zeleniny odšťavili. Benefitom je, že sú to pre nás lahšie stráviteľné. Odšťavovať sa dá dvoma spôsobmi, a to lisom a centrifúgou. Centrifúga má vysoké otáčky a pracuje rýchlo. Centrifúga nám teda šetrí čas, ale vôbec nie je šetrná k výživovým látkam, enzýmom. Z ovocia a zeleniny odšťaví menej šťavy a produkuje viac odpadu ako lis. Lisovanie je síce o niečo pomalší proces, ale výsledok je o to výživnejší. Čím pomalším lisom pripravujem fresh šťavu, o toľko bude výživnejšia. Odšťavovače pracujúce na princípe lisu teda súťažia o titul najpomalší. Mne záleží na tom, aby môj džús obsahoval čo najviac enzýmov, vitamínov a minerálnych látok, preto ho pripravujem slow juicerom.

Slow juicer

Starý známy šejk

V ponuke rastlinných nápojov sa často vyskytuje aj šejk. Tento nápoj pochádza z Ameriky, jeho meno (shake) v preklade znamená triasť, zatrepať. Prvý šejk vznikol tak, že mlieko a zmrzlinu ručne zatrepali. Dnes do šejkov pridávajú aj ovocie, namiesto mlieka sa často používa ovocná šťava. Iste ste sa stretli aj alkoholickými verziami šejku. Ja tiež rada pijem šejk, a mojim favoritom je MM, teda mango matcha šejk.

Mango matcha šejk
  • jedno veľké zrelé mango
  • matcha zelený čaj alebo Matcha power superfood

Mango dôkladne umyjem a vyčarujem z neho šťavu pomocou slow juicera Byzoo Zebra. Druhú zložku MM šejku viem pripraviť dvoma spôsobmi. Buď uvarím zelený čaj Matcha, alebo jednoducho šupnem jednu lyžičku superfoodu Power Matcha do šejkera, zalejem šťavou a dôkladne zatrepem. Na zdravie!

Čítať ďalej