6 účelov, ako využiť mixér

Mixér dokáže oveľa viac než len pripraviť smoothie.

Mixér používate iba na prípravu smoothies? Neviete o čo prichádzate! Zozbierala som vám 6 ďalších účelov využitia mixéra.

1 | Koktejly

Neverím, že máte doma mixér a ešte ste nikdy nerobili s ním koktejl. Odporúčam vyskúšat domáce mojito alebo margaritu. Buďte originálny a vašim hosťom ponúknite trendy alkoholické alebo nealkoholické drinky čerstvo zmiešané vo vákuovom mixéry.

2 | Nátierky

Sendvičové nátierky a pomazánky chutia najviac ak sú krémové. Tyčový mixér síce dokáže rozmixovať mäkšie suroviny a spracovať z nich lahodnú nátierku, ale ak chcete napríklad rozmixovať orechy do krémova sa nezaobíjdete bez stolného mixéra. Aké nátierky a pomazánky vyrobiť rýchlo mixérom? Skúste napríklad hummus z cíceru, špenátové pesto alebo pikantnú batátovo-tekvicovú nátierku.

3 | Nanuky a sorbety

Neviem si predstaviť chutnejší a zdravší dezert na leto ako domáci ovocný nanuk alebo sorbet. Keďže však tieto dezerty obsahujú ľad alebo zmrazené ovocie, na ich prípravu vám nestačí obyčajný tyčový alebo stolný mixér. Budete potrebovať silný, vysokovýkonný stolný mixér.

4 | Krémy, džemy a presnidávky

Užitočným pomocníkom na prípravu sladkých krémov, džemov a presnidávok je tyčový mixér. Ak vám ale záleží na farbe, chuti a nutričnej hodnote, tak by ste mali tieto pokrmy pripravovať pomocou vákuového mixéra. Vákuový mixér odstráni vzduch z nádoby a mixuje iba samotné suroviny. Pokrmy zachovajú pôvodné vlastnosti dlhšie.

5 | Rastlinné náhrady mlieka

Na prípravu rastlinného mlieka nepotrebujete žiadny osobitný kuchynský stroj. Stolným mixérom dokážete vyrobiť bez veľkej námahy rastlinnú náhradu mlieka. Veľkou výhodou je, že domáce ryžové, ovsené, mandľové, sójové alebo kokosové mlieko nebude obsahovať žiadne konzervanty, umelé prísady. Pravdou je, že túto úlohu lepšie zvláda stolný mixér ako tyčový. Aby ste dosiahli lahodnú chuť a dokonalú krémovosť budete potrebovať ozaj ostré čepele a silný motor.

6 | Krémové polievky

Nie je nič jednoduchšie ako uvarenú polievku rozmixovať do krémova. Je to skvelý spôsob, ako spestriť jedálniček alebo zjesť menej obľúbené zeleniny. Krémovosť polievky mixovanej vákuovým mixérom sa však nedá porovnať s polievkou rozmixovanou tyčovým mixérom.

Ako teda vybrať mixér?

Možno už máte doma kuchynský robot alebo tyčový mixér. Zvažuje, či si kúpiť stolový mixér? Alebo nemáte ešte žiadny a v hre je aj tyčový mixér. V každom prídade odporúčam si pred kúpou mixéra položiť tieto otázky:

Na čo budem mixér najčastejšie využívat?

Ak medzi odpoveďou sú smoothie, krémové polievky a pokrmy pre deti, tak najlepšia voľba je vákuový mixér.

Kde bude mixér umiestnený?

Pozrite sa na rozmery jednotlivých mixérov ako aj na ich dizajn. Bude sa vám páčiť ten, ktorý model, ak ho budete každý deň vidieť na kuchynskej linke? Mixér, ktorý máte na pulte každopádne použijete častejšie, ako ten, ktorý musíte zakaždým vyberať zo skrine.


Zhrňme si to. Mať mixér v kuchyni je dobré, s jeho pomocou dokážeme rýchlo pripraviť rôzne chutné jedlá nie iba smoothie. V ďalšom článku sa s vami podelím o skvelé a rýchle recepty pri ktorých si váš mixér môžete otestovať.

Foto: Alisha Mishra from Pexels