Arančíni s hubami

chute Talianska v jednej guľke

Arančíni som prvýkrát jedla v Bolzáne. Arančíni sú vyprážané plnené ryžové guľky. Po návrate z dovolenky som hneď vyskúšala rastlinnú verziu.

• 50 g ryže (rizoto, arborio)
• 2 cibule
• 5-6 šampiňónov
• 1 PL margarín
• 100 g syra (domáci rastlinný)
• múka, rastlinné mlieko a strúhanka na vyprážanie
• olej, iba ak budeme vyprážať v panvici, na pečenie v rúre nepotrebujeme olej

Postup:
• Ryžu uvaríme na mäkko, aby bola lepkavá.
• Syr nastrúhame a vmiešame do ryže, pridáme margarín a celú zmes premiešame. Necháme vychladnúť.
• Cibuľu ošúpeme, nadrobno nakrájame a usmažíme na oleji. Pridáme nadrobno nakrájané šampióny a spolu to smažíme do zlata. Táto zmes bude zapracovaná do stredu guľky.
• Z ryže tvarujeme guľky rukami. Aby boli všetky guľky rovnaké, použime väčšiu naberačku, potretú olivovým olejom (aby sa ryža lepšie vyberala).
• Guľky obalíme v trojobale. Najprv v múke, potom v rastlinnom mlieku a nakoniec v strúhanke.
• Vysmážame na rozpálenom oleji do zlatista. Hotové guľky ukladáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.

Dobrú chuť!